De geschiedenis van De Gastendonk

De oorsprong van De Gastendonk gaat helemaal terug tot in de middeleeuwen. Het is gebouwd als herenhuis en diende als gastenverblijf van het kasteel Huis ter Horst. In de jaren die volgden is de bovenverdieping van het huis gehaald en kreeg De Gastendonk meer het uiterlijk van een boerderij. Al bijna 150 jaar is de Gastendonk eigendom van de familie van Lieke, de oorspronkelijke familie Weijs.

Waar eerst vooral aardappelen werden geteeld en verkocht, kwam daar later een verswinkel bij. De ouders van Lieke, Gerrit en Henny, hebben de verswinkel groot gemaakt en het assortiment verruimd met groenten, fruit en salades. Toen Joep en Lieke mee in het bedrijf stapten in 2012, kwamen daar catering, kookworkshops, een eetgelegenheid en verse maaltijden bij. Samen zijn Lieke en Joep vooruit gegaan door terug te gaan naar de basis: hun passie voor het vak. Waar eerst de verswinkel te vinden was, kun je nu heerlijk een avond tafelen. Van donderdag tot en met zondag staan Joep en Lieke en het team van De Gastendonk voor je klaar, zodat jij kunt genieten van mooie gerechten en een warme sfeer.

Met de handen in de aarde

Wij vinden het belangrijk om te werken met verse, lokale en pure ingrediƫnten. Volgens ons is er niets meer vers of lokaal dan eigen geteelde producten, direct uit de moestuin. Ieder seizoen brengt weer andere groenten met zich mee, waardoor wij jaarrond een prachtig aanbod hebben om mee te werken. In al onze gerechten speelt groente de hoofdrol of in ieder geval een stralende bijrol. Groenten zijn een oneindige inspiratiebron waar we je graag van laten proeven.

Op ons perceel ligt een stukje van een kleine hectare dat we aan het omtoveren zijn tot voedselbos. Dit is een proces van meerdere jaren. Bij het aanplanten van een voedselbos bepaal je wat waar komt, op basis van wat iedere plant nodig heeft. Eigenschappen van de ene plant zijn precies wat de andere plant nodig heeft om te groeien. Zo proberen we op een duurzame manier een zelfvoorzienend stukje bos aan te leggen, waar we in de toekomst samen de vruchten van kunnen plukken.